Kääntäjäesiintymiset Oulun Muusajuhlilla

Ensi viikolla vietetään kuusipäiväisiä Muusajuhlia osana Oulun juhlaviikkoja, ja sieltä voi löytää minutkin puhumassa sarjakuvien kääntämisestä kahdessa eri ohjelmassa.

 

Käännän sun iltasi tähtihin

Heti Muusajuhlien ensimmäisenä päivänä, tiistaina 14.8. osallistun kello 19.00 Käännän sun iltasi tähtihin ‑nimiseen paneeliin yhdessä runoilija ja kääntäjä Pauli Tapion kanssa. Paneeli pidetään Oulun kirjallisuuden talossa osoitteessa Sepänkatu 9, ja sitä moderoi itsekin kääntämistä opiskellut Oulun juhlaviikkojen tuottaja Laura Siitonen.

Paneelissa meidän olisi tarkoitus keskustella kaunokirjallisuuden kääntämisen perusasioista, mutta erilaisista näkökulmistamme: minä puhun sarjakuvien suomentamisesta ranskasta ja Pauli Tapio romaanien ja runojen suomentamisesta venäjästä.

 

Muusat kirjastossa

Torstaina 16.8. on puolestaan jälleen kirjastovierailun aika, tällä kertaa Iissä. Esiintymiseni Iin pääkirjastossa (osoitteessa Puistotie 1) pidetään kello 16.30, ja se on osa Suomentajat lukijoiden luo ‑hanketta, joka pyrkii tuomaan näkyvämmäksi kaunokirjallisuuden kääntäjien usein rivien väliin jäävää työtä. Kirjastossa minua haastattelee kirjastonjohtaja Minna Halonen.

Myös Iin kirjastotapahtumat ovat osa Oulun Muusajuhlia, ja minun jälkeeni puheenvuoron saa kirjailija Maarit Verronen, joka kertoo uudesta romaanistaan Hiljaiset joet.

 

Muuta Muusajuhlilla

Omien ohjelmieni lisäksi odotan innolla keskiviikon 15.8. Muusaklubia, jossa pääsen hivelemään siskoni Riikka Ulannon painotuoretta teosta Mutta mitä kuuluu Lynyrd Skynyrdille? (Aviador). Se on absurdi minuuttinovellikokoelma, ja aiemmin kaksi runokokoelmaa julkaisseen sisareni ensimmäinen proosateos. Toinen Muusaklubilla käsittelyssä olevista uutuuksista on Heikki Kännön Sömnö (Sammakko). Viime vuonna julkaistu Kännön esikoisromaani Mehiläistie (Sammakko) sai useita palkintoehdokkuuksia, ja oli muun muassa tämän vuoden Tähtivaeltaja-ehdokas. Lisäksi ohjelmassa on filosofinen debatti, joka käydään Jaxuhali ja kivat sulle (Gummerus) ‑voimalausekirjan sitaatein, sekä musiikkiesityksiä.

Muusaklubi pidetään kello 20.00 Tubassa, osoitteessa Mannenkatu 2. Muusajuhlien ohjelmassa on tarkemmat kuvaukset illan esityksistä.

mutta-mita-kuuluu-lynyrd-skynyrdille

Muusajuhlien ohjelma on muutenkin täynnä kaikenlaisia yllättäviä, kiinnostavia, poikkitaiteellisia ja humoristisia aiheita. Harmittaa, etten pääse esimerkiksi näkemään sunnuntaina Muusia huoltoasemalla, jossa Johanna Sinisalo, Miki Liukkonen ja Heli Slunga keskustelevat huoltsikan baarissa kirjailijuudesta ja Jalot Pojat esittää vessakirjoituksista luomiaan musiikkikappaleita. Jää nähtäväksi, mitä kummallisia ohjelmanumeroita päädyn katsomaan sen sijasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s