Varjorikko ja Vapaa galaksi

Kesällä minulta ilmestyy pitkästä aikaa muitakin tekstejä kuin bloggauksia: Vapaa galaksi ‑lehden erikoisnumerossa julkaistaan kaksi asiatekstiäni ja uudenkarheassa Varjorikko-verkkolehdessä novelli.

 

Vapaan galaksin paluu

Vapaa galaksi on fanzine, jota turkulainen Star Wars ‑harrastajien seura Tähtiallianssi julkaisi aikanaan jäsenistölleen. Siihen aikaan kun aloitin itse scifiseuratoiminnan ja pääsin selailemaan seuratilan nurkasta löytyneitä vanhoja Vapaita galakseja, Tähtiallianssin toiminta oli jo harmikseni loppunut. Niinpä kun vanhat tähtiallianssilaiset alkoivat puhua vielä yhden nostalgisen erikoisnumeron tekemisestä Turun Finnconiin, soluttauduin mukaan. Vapaasta galaksista on jo aiemmin ehtinyt tulla viimeinen muistelunumero (ellei useampiakin), joten heinäkuussa julkaistava taas vihoviimeinen Vapaa galaksi on jonkinlainen galaksin pojan paluun yksittäiskosto.

Tämänkertainen erikoisnumero tehdään pimeän puolen näkökulmasta. Minun tekstini ovat fiktiivisestä perspektiivistä kirjoitettu arvostelu Carrie Fisherin kirjallisesta tuotannosta sekä haastattelu Tähtien sota ‑fanien lempiesineistä. Muita lehdessä julkaistavia juttuja ovat muun muassa Shimo Suntilan artikkeli Marvelin Tähtien sota ‑sarjakuvista sekä Auri Poson ja Janna Jokelan kokemukset Star Wars Celebration ‑tapahtumasta.

Erikoisnumero julkaistaan Finnconissa, joka järjestetään Turun yliopistokampuksella 14.–15.7.2018. Vapaasta galaksista on luvassa paneelikeskustelu lauantaina 14.7. kello 12 Agora-rakennuksen salissa XX, ja lehteä myydään tapahtumassa painokulujen kattamiseksi.

Muokkaus: Lehteä on vielä saatavissa conin jälkeenkin. Voit tilata numeron osoitteesta sanmagumo(miukumauku)gmail(piste)com otsikolla Pimeä Galaksi -tilaus. Postitettuna lehti maksaa 7,50 euroa.

 

pimeagalaksi-kansi

 

Finnconiin kaavailemani sarjakuvakääntämisaiheinen ohjelmanumero ei tule toteutumaan, mutta pääsin sattumalta mukaan aivan toisenlaiseen ohjelmaan: moderoin julkisuuden kohtaamista käsittelevää paneelia, jonka keskustelijat ovat sarjakuvataiteilija Tuuli Hypén sekä kirjailijat Magdalena Hai, J. Pekka Mäkelä ja Johanna Sinisalo. Kuuluisuuden kirot -paneeli pidetään sunnuntaina 15.7. kello 13 Agora-rakennuksen salissa XX. Finnconin ohjelma on tarkasteltavissa lähemmin täällä.

Muokkaus: Paneeli meni todella hyvin, sekä puhujilla että yleisöllä oli hauskaa. J. Pekka Mäkelä summailee omia conkokemuksiaan blogissaan.

 

Varjorikko nousee

Kesällä ilmestyy toinenkin kiinnostava lehtiuutuus: kesäkuun lopussa julkaistaan ensimmäinen numero Varjorikko-verkkolehteä. Varjorikko on toimitettu lehti, joka pyrkii julkaisemaan spekulatiivista fiktiota (tieteiskirjallisuutta, fantasiaa, yliluonnollista kauhua, maagista realismia ja niin edelleen) edustavia novelleja mahdollisimman monipuolisesti. Lehden päätoimittaja Camilla Kantola on vaikuttanut pitkään Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:ssä ja on opiskellut luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa. Kantola on harrastanut kirjoittamista pitkään, ja hänen novellejaan on julkaistu lukuisissa spefilehdissä, muun muassa Usvassa, Kosmoskynässä, Alienistissa ja Spinissä. Hän on myös osallistunut antologioiden toimittamiseen.

Oma Varjorikko-tekstini on tiivis dialogipohjainen scifinovelli, kun taas muut ensimmäisen numeron novellit edustavat ainakin surrealismia, scifidekkaria, sadunomaista fantasiaa ja eeppistä scifiä. Lehti ilmestyy kahdesti vuodessa, ja siihen saa tarjota omia novellejaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s