Riikka Ulannolta esikoisromaani Neitsytlento

Siskoltani Riikka Ulannolta ilmestyi huhtikuussa 2022 esikoisromaani, joka on kuitenkin jo hänen viides teoksensa kolmen runokokoelman ja yhden minuuttinovellikokoelman jälkeen. Luin kirjan jo keväällä ja postailin siitä someen, mutta unohdin kirjoittaa blogiin, vaikka yritän taltioida tänne tällaisia merkkitapahtumia vähän pysyvämmin kuin Twitter-feedeihin.

Valokuva kirjan sivusta, jolla lukee: Erik Satien musiikki palauttaa muistiin sunnuntait, sateiset sunnuntait, sulkeissa Satieiset, jolloin aika on aivan rauhassa ja minulla suuria kirjoja edessäni.
Maistiainen Neitsytlennosta.

Uusi romaani Neitsytlento kertoo päähenkilö Kaisun näkökulmasta siitä, miten hän elää pakotettuna luksushotellissa muiden julkimoiden kanssa, jotka kaikki eivät ole meidän aikanamme enää edes elossa. Kaisun todellisuus ei vastaa lukijan todellisuutta ja on myös ristiriidassa sekä muiden hahmojen yhteisen todellisuuden että kunkin hahmon henkilökohtaisen todellisuuden kanssa. Koska Kaisu on harhoissaan usein euforinen, tapa, jolla romaani käsittelee mielisairautta ei ole inhorealistinen, vaan etäännytetympi, surrealistinen. Kokemukset ja tulkinnat nousevat tärkeämmäksi kuin varsinaiset tapahtumat.

Valokuva kirjan sivusta. Tekstissä lääkäri ja potilas keskustelevat: Sinä olet sairastunut psykoosiin. Potilas tulkitsee henkilön talkkariksi ja ajattelee nauraen muun muassa "Tuntuuko siltä, että siipesi ovat käyneet liian pieniksi, että haluaisit repiä ne ja syödä ne? Lopussa lukee: Potilas naureskelee asiattomasti, sanoi kynä, ja kirjuri nosti huolenilmeensä paperista. Täällä jumalauta naureskeltiin vain asiallisesti.
Kaisu ei suhtaudu verkonkutomisvälikohtaukseen niin suurella vakavuudella kuin kynä penää.

Vaikka kyseessä on tällä kertaa romaani, se muistuttaa Riikan aiempaa tuotantoa, sillä sen ilmaisu on usein samankaltaista kuin aiemmissa runokokoelmissa Puutarharuhtinas, Tehen ja Vedelmiä ja sen absurdi huumori puolestaan muistuttaa minuuttinovellikokoelmaa Mutta mitä kuuluu Lynyrd Skynyrdille?

Valokuva kirjan sivusta, jolla lukee vain yksi lause: Sovimme tapaavamme unessa laiturilla kolme.
Romaanissa käytetään myös runoelementtejä.

Koska tämä postaus tulee näin viiveellä, kirjasta on ehtinyt tulla jo muita bloggauksia, joista erityisesti suosittelen Kirjavinkit-sivustolla julkaistua kirjailijan haastattelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s