Riikka Ulannolta uusi runokokoelma Puutarharuhtinas

Riikka Ulanto julkaisee 17.10.2019 kolmannen runoteoksensa Puutarharuhtinas. Sen kustantaa Kulttuurivihkot, jolta ilmestyi myös edellinen runokokoelma Tehen. Teos julkistetaan Helsingissä Kulttuurivihkojen kirjallisessa illassa (FB-tapahtuma) yhtä aikaa kustantamon kuuden muun syksyn uutuuskirjan kanssa.

Kansitaiteen on jälleen luonut Valtteri Halmetoja.

Riikka Ulannon esikoisteos Vedelmiä voitti vuoden 2016 Runo-Kaarina-kilpailun. Toista Tehen-runokokoelmaa seurasi ensimmäinen proosateos Mutta mitä kuuluu Lynyrd Skynyrdille?, joka on Aviador Kustannuksen julkaisema kokoelma absurdeja minuuttinovelleja. Neljäs teos Puutarharuhtinas on osastoitu kokonaisuus, jossa maalataan muotokuvia luonnosta: futuristisista kasveista, myyttisistä eläimistä ja todellisista ihmisistä.

Mandariinihiekka

Ripotan tähän mandariinihiekkaa, piirrän kuin siivouskomeron professori rannan kysymättä mikä on ranta. Minusta sepittyvät rinnakkaiset suurikorvaiset olennot, pitkäpiiskaiset linoleumit kasvavat hiljalleen lehtien pitkin seiniä, niiden sopulinmuotoisia valoläiskiä. Komennan lajit järjestykseen, hiuksiset neidonluiset lepakot, eväolennot, bioluminesenssiruusut. Makeaa vettä lajeilleni, viisaammat saavat ne luokitella ja luetella. Varjopuut istuvat kuin elämän edistyminen olisi kyseessä. Ennusmerkit ja jättiläiset kohoavat öisin levikkeillä, kokoan nekin tähän kaksioon. Sytytän alkupeilin mäelle, mustia pikkuolentoja kohoilee seinien aluskasvillisuudesta, syvällisyys on lapsen iiriksessä, ikuinen kieltorinkula. Kerin pyydyslankoja, asetan folion meren rypyiksi. Roskista kuusto, kuinen kartta, sanovat tietysti: nonsense-runoutta,

silti elävät elävät, noudattavat ihmettä. 

One thought on “Riikka Ulannolta uusi runokokoelma Puutarharuhtinas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s