Asterix ja taikajuoman salaisuus -kirja ilmestyy huhtikuussa

Sain suomennettavakseni Asterix ja taikajuoman salaisuus ‑kuvakirjan, joka perustuu samannimiseen uuteen animaatioelokuvaan (Astérix: Le Secret de la Potion Magique). Ranskassa elokuva sai ensi-iltansa 5.12., mutta Suomessa se tulee teattereihin huhtikuussa 2019 – ja samoihin aikoihin sen kanssa julkaistaan myös kirjasuomennos. Kirja kuitenkin painetaan jo paljon aikaisemmin, joten jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten varhain elokuvan suomentaja saa työn käsiinsä: onko käännösvalinnat jo lukittu kirjan painomusteeseen ennen kuin AV-kääntäjä pääsee edes aloittelemaan?

Käänsin kirjan itsenäisenä teoksena, vain kuvien ja tekstin pohjalta näkemättä elokuvaa, vaikka kirja kuitenkin perustuu elokuvaan – eikä päinvastoin, kuten suomennosten kohdalla on tavallaan tehtävä (MUOKKAUS: tarkoitan, että vaikka Ranskassa kirja on tehty elokuvasta, niin elokuvan suomennoksen on perustuttava kirjan suomennokseen, koska se on tehty ensin.) En tiedä, mikä taho hoitaa elokuvan käännättämisen, Ranskan oikeuksienomistaja vai suomalainen elokuvien maahantuoja, mutta toivoisin pääseväni jotenkin yhteyksiin elokuvan suomentajan kanssa käännösristiriitojen välttämiseksi. Asterixin maailmassa on hyvinkin paljon termejä, jotka voi kääntää ”oikein” useammalla eri tavalla, esim. onko Akvavitix ennemmin druidi vai tietäjä.

Teatterimainos
Lomamatkalla bongattu elokuvan mainos.

Itse en tunne AV-käännöspuolta ollenkaan… Animaatioelokuva varmasti myös dubataan suomeksi, joten voivatkohan dubbauksen realiteetit (ilmausten pituus ja huulisynkka) vaikuttaa myös tekstityksen käännösvalintoihin vai tehdäänkö ne täysin itsenäisesti toisistaan?

Tämä oli tällainen pikku ennakkopuffi, kerron sitten keväällä, kun kirja julkaistaan, miten hommassa lopulta kävi! (MUOKKAUS: tässä kyseinen bloggaus.) Sitä ennen ei auta kuin katsella trailereita (esim. ranskaksi enkkutekstityksellä).

Hyvää (joulun, Asterixin tvs.) odotusta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s