Kaarinan vierailu ja katsaus kirjastovuoteen

Tein viimeisen Suomentajat lukijoiden luo ‑hankkeeseen kuuluvan kirjastovierailuni joulunalusviikolla Kaarinan pääkirjastoon. Lisäksi joulukuun alkupuolella oli projektin purkupäivä, jossa kirjastovierailijat pääsivät keskustelemaan kokemuksistaan. Jäin pohdiskelemaan, mitä kirjastovuodesta jäi käteen.

 

Viimeinen kirjastokeikka

Neljäs kirjastovierailuni oli 18.12. Kaarinan pääkirjastossa. Kaarinassa oli mainostettu tapahtumaa hyvin (kaupungin nettisivuilla, Kaarina tiedottaa ‑lehdessä, Facebookissa sekä eri kulttuuritahojen sähköpostilistoilla), etenkin kun ottaa huomioon joulukiireet ja käytettävissä olevan ajan.

Kirjasto oli muuttanut uuteen Kaarina-taloon, jonka koko etuseinä on kolmen kerroksen verran ikkunaa. Sain  heti tullessani sätkyn, kun oma naamani paistoi aulan infotaulusta lasiseinän läpi pihalle asti.

Kuulijoita oli joulunalusviikosta huolimatta paikalla kourallinen, ja keskustelu virisi hyvin. Osallistujilla oli jälleen eri näkökulmia: kiinnostusta oli joko itse kieleen, kääntämiseen ammattina tai sarjakuviin sinällään.

Havaitsin puolivälissä esitelmöintiäni, että olin unohtanut seurata lunttilappujani, joten vedin loppuun saakka ilman. Pysyin sekä aikataulussa että kiinni esityksen punaisessa langassa ja vihdoinkin hallitsin asiani niin hyvin, että juttu rullasi takeltelematta. Tuntui hyvältä päättää vuosi tähän. Parannettavaahan aina on, voisin viilata esityksen sisältöä ja esimerkkikuvia, mutta esiintymispuolessa pääsin vihdoin alkukankeudesta vauhtiin.

 

20181218_170533(0)
Kaarinan kirjastossa oli esillä Mari Kasurisen ilahduttava taideteos My Little Tom of Finland.

 

Projektin purku

Hankkeen tavoitteena oli kertoa kaunokirjallisuuden suomentajien työstä julkisesti, jotta alan arvostus paranisi ja sitä kautta työolosuhteet pysyisivät sellaisina, että suomentamista voisi harjoittaa asiantuntija-ammattina jatkossakin. Pelkän tiedon jakamisen lisäksi se tarkoitti myös, että annetaan suomentajille harvinainen mahdollisuus tavata lukijoitaan ja sitä kautta voimaantua puhumaan työstä muutenkin. Monet kirjastovierailijat kokivatkin saaneensa projektista rohkeutta puhua suomentamisesta.

Kirjastovierailijoiden kokemuksissa korostui, miten suuri yleisö ei tunne suomentamista tai ei muista noteerata sitä mitenkään lukiessaan – edes suomentajien oma ystäväpiiri. Hankkeelle oli siis tarvetta. Kirjastovierailujen kuulijamäärät olivat pääasiassa melko pieniä, ehkä siksi että pienet kirjastot raivasivat helpommin ohjelmistoonsa tilaa suomentajille myös kesken kauden. Joka tapauksessa 25 suomentajaa kohtasi vuoden mittaan yhteensä satoja kuulijoita sekä tavoitti lehtijuttujen kautta moninkertaisen määrän.

Purkupäivän aikoihin minua jännitti tuleva Kaarinan-vierailu, mutta muiden suomentajien seurassa muistin jälleen, etten ole menossa sinne edustamaan itseäni vaan koko porukkaa – sekä tämän hankkeen väkeä että suomentajia yleisesti. Sen hoksaaminen tuntui siltä kuin olisin pukenut ylleni ammattiroolin, eräänlaisen suojakuoren, mistä Salla Simukka puhui vuosi sitten hankkeen käynnistävässä koulutuspäivässä. Sitä kai minä ehkä koko projektilta hainkin, jonkinlaista ammattilaisuuden vahvistumisesta muodostuvaa henkistä turvaverkkoa alalla, jolla tuntuu usein seisovan kovin yksin työnsä takana.

 

Tuleva kirjastovuosi

Kaarinan keikasta jäi vähän sellainen olo, että vastahan minä opin, mitä tässä olisi pitänyt tehdä! Lisäksi purkupäivän jälkeen harmitti, etten todennäköisesti näkisi näitä tyyppejä juurikaan vastaisuudessa. Päätin siksi hakea kirjastoprojektiin mukaan myös vuodelle 2019. Nyt on päätös tullut ja mukana ollaan taas!

Tänä vuonna on siis luvassa lisää kirjastoreissuja eri puolille Suomea. Ja jos et pääse kuuntelemaan kääntäjiä kirjastoihin, niin muistathan, että Kersti Juva on kuitenkin heinäkuussa kunniavieraana Jyväskylän Finnconissa!

One thought on “Kaarinan vierailu ja katsaus kirjastovuoteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s